top of page
  • AutorenbildEdwin Lemke

8 Learning Tips - Mazedonian Version


Истражувањата го спроведуваат вашиот начин на обука

8 најефикасни совети за учење базирани на мозокот


Истражувањата го спроведуваат вашиот начин на обука

Не постои само едно научно истражување кое "докажува" дека мозочните принципи се најдобриот начин за споделување информации. Но постојат многу истражувања кои можат да се спроведат за да се вклопат во вашата предвидена теорија и може да постојат мали работи што ги правите затоа што тие функционираат.

Значи, постојат неколку студии и единечни набљудувања кои можат убаво да се вклопат на вашиот начин на обука и на вашите лични намери – чувствувајте се слободни да искористите некои од нив.


Поттикнете љубопитност

Делот од мозокот што е поврзан со очекувањата на награда од она што го постигнале, е активиран од љубопитноста.

Доколку луѓето се чувствуваат задоволни со она што го постигнале со нивната љубопитност и паметат подобро, тогаш е подобро да се зголеми љубопитноста. Ова значи дека може да се користат изненадувачки информации или неочекувани метафори за да се привлечете вниманието кон некоја тема.

Или создадете чувство на мистерија со приказна, но чувајте ја клучната информација и откријте ја на крајот.

Експериментирајте со започнување вежба или активност без објаснување зошто го правите тоа – тоа може да ја подобри меморијата на луѓето за учење.


Давајте позитивни инструкции

Добивањето негативни инструкции како што е "да не се користи овој метод" се чини дека го зголемува интересот за користење на методот – па дури и да го добиете спротивното од она што имате намера да го добиете.

Кога давате инструкции, кажете им на луѓето што сакате да направат, а не она што го обидувате да го избегнете. Можеби несвесно испраќате пораки до луѓето пред да дојдат на вашите состаноци, часови или работилници или кога ќе заминат, кои се во директна спротивност со она што сакате да го научат.

Конструктивно искористете го процесот на информирање за да ги пренесете клучните пораки.


Формирајте на социјални групи

Социјалните услови влијаат на нашиот мозок на повеќе начини. Всушност, лошите социјални состојби, изолацијата или социјалниот "пораз" се во корелација со помалку мозочни клетки. Затоа, размислете за тоа да дозволите случајни социјални групации за само 10-20 % од денот, и освен тоа, користете и насочени и планирани, различни социјални групации со менторство, тимови и пријатели.

Намалете го стресот

Хроничниот стрес води до сериозни ризици по здравјето, учењето и однесувањето. Ова влијае на присуството, меморијата, социјалните вештини и учењето. Некој стрес е добар, но хроничниот или акутниот стрес е многу лош за однесувањето и учењето.

Научете ги учениците подобро да се справат со вештини, да ја зајакнат физичката активност и менторството. Овие активности го зголемуваат чувството за контрола над животот, што го намалува стресот. А ова може и да го намали влијанието на стресот.

Споделете на само 4 делови

Истражувањата покажуваат дека нашиот капацитет за меморија содржи само два до четири делови од информациите – затоа што мозокот брзо се преоптоварува.

Обучувајте постепено, пренесете го учењето и на крај одморете го мозокот. Доколку се пренесат премногу содржини, не можат да се запаметат и затоа не може да се научат. Затоа потребни се паузи, одмор и прекини.

Преглед на содржината

Не е одредено колку знаење поседуваат учесниците, но лесно може да се провери нивното моментално знаење. Секој пат кога учениците ја прегледуваат содржината, тие може да го променат своето знаење. Без преглед на содржината тие имаат помала веројатност да се потсетат на своето учење.

Ова значи дека наставниците треба да користат неколку стратегии за постојано подобрување на знаењето со текот на времето, наместо да претпоставуваат дека нешто научиле и дека знаењето е зачувано. Користете тестови за проверка и формирај групи за учење со партнерите.


Бидете свесни за илузијата за поседување на знаење

Учениците доста често имаат "илузија за поседување на знаење". Не е невообичаено за учениците да не се свесни за она што не го знаат. Бидете свесни за она што уште треба да се научи или што е потребно за да се развие вештина која е позната како метапознавање и е дел од надминување на илузијата за поседување на знаење.

Задачата на наставникот е да даде конструктивен и прецизен фидбек и да поставува прашања кои што се повторуваат и се лесни за да се открие илузијата. - само доколку “знаењето” е навистина важно. Некои возрасни лица, се разбира, не мора или не сакаат да знаат – ним им е доволен и преглед. Во ваков случај, обуката можеби повеќе наликува на презентација…


Внимателно повторувајте

Многу е неефикасно само да се повторува истата содржина одново и одново. Истражувањата покажуваат дека масивна пракса не е толку ефикасна доколку се мешаат и менуваат работите, па затоа е потребно да се прекинат повторувања и да се симулира пронаоѓање на начин кој е сличен на случајната и разновидната природа на реалните предизвици.

· Пракса за вашите сесии за пребарување со временски простор помеѓу сесиите.

· Алтернативни теми или различни задачи за подобрување на способноста да се споредуваат сличностите и разликите преку различни ситуации и различни решенија.

44 Ansichten0 Kommentare

Aktuelle Beiträge

Alle ansehen

Comments


bottom of page